You are currently viewing היגיינת הידיים – שימוש במוצרים אלכוהוליים

היגיינת הידיים – שימוש במוצרים אלכוהוליים

ציות להמלצות להיגיינת הידיים הוא קריטי להפחתת מושבות חיידקים וההידבקות בידיים של כל האנשים, ובאופן ספציפי לידיים של עובדי בתי חולים ושירותי הבריאות.

שימוש קבוע ובצורה עקבית יקטין העברת מיקרואורגניזמים לחולים ובין אנשים, ובסופו של דבר יפחית תחלואה, תמותה ועלויות הקשורות בזיהומים ובעליה בתחלואה.

על פי המרכז לבקרת מחלות (CDC) היגיינת הידיים כוללת את טיהור הידיים על ידי שימוש בשטיפת ידיים עם מים וסבון, חומרי חיטוי, וחומרי ניקוי על בסיס אלכוהול.

מסיבות רבות, חומרי ניקוי הידיים האלכוהוליים משמשים יותר ויותר כחומרי חיטוי מאשר שטיפת ידיים עם מים וסבון.

קלות השימוש, הזמינות, אי  הצורך במים או אינסטלציה והיעילות המוכחת שלהם בהפחתת עומס החיידקים הם רק מעטים.

עם זאת, חשוב לזכור כי היעילות של חומרי ניקוי הידיים על בסיס אלכוהול תלויה באיך וכמה משתמשים במוצר, טכניקה נכונה ועקביות השימוש.

ישנם גם מצבים בהם מוצרים אלה אינם אדיאליים, למשל במניעת התפשטות זיהומים מסוימים או כאשר הידיים מלוכלכות באופן משמעותי והעומס החיידקי גבוה מדי.

על פי נתוני ארגון הבריאות העולמי (WHO), “תכשיר המכיל אלכוהול (נוזל, ג’ל או קצף) מיועד למריחה על הידיים לצורך נטרול פעילותם של מיקרואורגניזמים ו / או דיכוי זמני של גידולם”. תכשירים כאלה עשויים להכיל סוג אחד או יותר של אלכוהול, חומרים פעילים אחרים עם תוספים להזנת העור ולהענקת לחות.

מרבית מוצרי חיטוי הידיים על בסיס אלכוהול מכילים איזופרופנול, אתנול, n- פרופנול, או שילוב שלהם. ניתן לייחס את הפעילות האנטי-מיקרוביאלית של אלכוהולים ליכולתם לעשות דהנטורציה לחלבונים ולגרום להם לאובדן פעילותם וקרישתם.

לאחר מכן תאי המיקרואורגניזם עוברים פירוק, והמטבוליזם התאי שלהם מופר.

תכשירי אלכוהול המכילים 60% עד 95% אלכוהול הם היעילים ביותר. ראוי לציין כי ריכוזים גבוהים יותר פחות יעילים מכיוון שחלבונים אינם מתפרקים בקלות בהיעדר מים. ריכוזי האלכוהול במוצרי היגיינת הידיים חיטוי מתבטאים לרוב כאחוז נפחי, אך לעיתים כאחוז משקלי.

אלכוהולים כמו אתנול הם רכיבים אנטי-מיקרוביאלית ידועים והומלצו לראשונה לטיפול בידיים בשנת 1888.

ניתן להשיג יעילות אנטי-מיקרוביאלית הגבוהה ביותר עם אתנול (60% עד 85%), איזופרופנול (60% עד 80%) ו- n -פרופנול (60% עד 80%). הפעילות רחבה ומיידית.

נראה כי אתנול, מרכיב האלכוהול הנפוץ ביותר, הוא היעיל ביותר נגד נגיפים; ואילו לפרופנולים יש פעילות חיידקית טובה יותר מאשר לאתנול.

אף אחד מהאלכוהולים לא הראה פוטנציאל לעמידות חיידקית נרכשת. שילוב האלכוהולים עשוי להשפיע על סינרגיה. ריכוז האלכוהול אכן משנה את היעילות וריכוזים של 70% ועד 85% יעילם יותר מריכוזים של 60-68%.

מוצרי היגיינה אלכוהוליים מכילים לרוב חומרי לחות, כמו גליצרין, המסייעים במניעת יובש בעור, וחומרי הזנה או לחות, כמו אלוורה, המסייעים להחליף חלק מהמים בעור אשר מוסר על ידי אלכוהול.

היעילות שלהם תלויה מאוד גם בטכניקת היישום של חומר ניקוי הידיים האלכוהוליים. יש למרוח את המוצר על כף היד ולשפשף את המוצר על כל משטחי שתי הידיים עד שהם יבשים. נערכו מספר מחקרים שהשוו את הכמות הדרושה בכדי להיות יעילים (מומלץ 2.4 עד 3 מ”ל) וזמן היישום הנדרש בכדי להשיג חיטוי ידיים (25 עד 30 שניות).

דיספנסרים עשויים לספק פחות או יותר מ -3 מיליליטר של שפשוף ידיים אם הם נדחפים פעם אחת בלבד, וזה לא יספיק בכדי לכסות את הידיים לחלוטין לכן מומלץ על שתי לחיצות בכל פעולת ניקוי.

למשל, קיימים מוצרים בצורת קצף המכיל אתנול 62% ומשמש לטיהור ידיים. השימוש במוצרים אלה דורש זמן ייבוש ארוך, מה שעלול להפחית את ההיענות לשימוש בעקביות ו/או להקטין את הכמות של הקצף ששמים על הידיים. לפיכך, כדי להאיץ את תהליך הייבוש, סביר להניח כי ייושם נפח קטן יותר מהחומר על הידיים, וכמויות קטנות לא יצליחו לעמוד בדרישות היעילות של מוצרים אלכוהוליים.

אחת הדאגות לשימוש בחומרי היגיינה מבוססי אלכוהול היא בליעה בלתי מכוונת על ידי ילדים. בליעת חומר ניקוי על בסיס  אתנול עלול לגרום להרעלת אלכוהול במקרה והאדם בולע יותר מכמה פיות. בשנים 2011-2015 התקבלו כ 85 אלף פניות למרכזי בקרת הרעלים בארצות הברית בנושא חשיפה לחומרי ניקוי ידיים על ידי ילדים. על פי המחקרים בליעת אתנול מחומרי היגיינת הידיים יכולה לגרום לשיכרות והיפוגליקמיה אצל ילדים.

לבסוף, נתונים מראים כי חומרי ניקוי אלכוהול אכן משפרים את היגיינת הידיים ועלולים להפחית את העברתם של מיקרואורגניזמים בבתי חולים ובין אנשים. הבעיה העיקרית בשימוש בחיטוי אלכוהול היא ההיענות הנמוכה; לפיכך יש צורך בחינוך והדגשת הצורך בשימוש בחומרי היגיינה.

כמובן שימוש במים וסבון יכול להיות לפעמים טוב יותר ממוצרי היגיינה אלכוהוליים אך פחות זמין בכל מצב וזמן ודורש זמן ייבוש ארוך יותר וניגוב הידיים לאחר מכן.

ישנם צמחים הידועים ביכולת הניקוי שלהם כמו לבנדר, רוזמרין, קמומיל ותמצית עלי זית אשר שמשו מזה אלפי שנים לניקוי ולחיטוי וביכולתם לתמוך בהיגיינת הידיים ואף לשפר אותה.

כתיבת תגובה

×
דילוג לתוכן